Zupa z czerwonej soczewicy z köftesi

Zupa z czerwonej soczewicy z köftesi

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 184 głosów)

Składniki:

  • 40 dag jagnięciny bez kości
  • łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • pieprz czarny mielony KAMIS
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 5 łyżek masła
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 10 dag czerwonej soczewicy(suchej)
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • puszka pomidorów bez skóry
  • cytryna
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól
  • cukier
  • 80 ml śmietanki 36%
  • 2 kromki chleba bez skórki
  • doniczka kolendry

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przepis na - Zupa z czerwonej soczewicy z köftesi
  • Mięso mielimy. Na rozgrzanym oleju przesmażamy drobno posiekaną jedną cebule i 2 ząbki czosnku, studzimy, dodajemy do mięsa. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i kminem rzymskim. Formujemy niewielkie pulpeciki. W rondlu rozpuszczamy masło, na którym prażymy słodka paprykę i soczewice, dodajemy pokrojoną cebule i czosnek.
  • Zalewamy bulionem, gotujemy. Gdy soczewica zmięknie, dodajemy pomidory i startą skórkę z cytryny. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do konsystencji lekkiego kremu. Do gotowej zupy dodajemy uformowane köftesi i gotujemy na małym ogniu przez 5–10 min. Podajemy z kleksem śmietany, malutkimi grzankami z chleba i posypujemy listkami kolendry.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy