Zupa z brukselką

pożywna i smaczna zupa w 2 wersjach

dodany przez: Joanna 55

Zupy bulion dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 166 głosów)


Składniki:

  • 4 szklanki rosołu drobiowego lub bulionu z 3 kostek
  • 450 gram mrożonej brukselki
  • 1 duża marchewka
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Pieprz mielony kolorowy
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki masła sklarowanego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Cebulę posiekaną zeszklić na masełku dodając 0,5 łyżeczki cukru, dodać startą na gr oczkach marchewkę, podsmażyć 2 minutki. Następnie wlać gorący rosół, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, listek i ziele.
  • Gotować do miękkości około 25 minut. W trakcie gotowania doprawić wywar kminem, pieprzem i ewent. solą oraz cukrem.
  • Uwagi:
  • Zupę można podać w 2 wersjach czyli miksujemy na krem lub podajemy już bez miksowania. Gdy miksujemy podajemy ją z groszkiem ptysiowym i kleksem smietany gęstej
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy