Zupa z białej kapusty i kalarepy

Ta zupa jest pożywna i smaczna :)

Zupy

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 178 głosów)

Składniki:

  • 800 g białej kapusty
  • 90 g marchewki (obranej)
  • 110 g kalarepy (obranej)
  • 1 łyżka oleju
  • 1,25 l rosołu
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1 duża łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kapustę, marchewkę i kalarepkę szatkujemy dość drobno w robocie kuchennym. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy kapustę, przyprawiamy delikatnie solą i dusimy na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przekładamy ją do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Ziemniaki gotujemy w osobnym garnku, ugotowane kroimy w kostkę i dodajemy do zupy pod koniec gotowania. Śmietanę łączymy z niewielką ilością zupy, zaciągamy zupę, przyprawiamy i gotujemy jeszcze około 3 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy