Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Porcja: 350 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
30 dag kapusty włoskiej
mała cebula
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
400 ml rosołu (z kostki)
filet z piersi kurczaka
nieduży pomidor
łyżka oleju
sól, pieprz
200 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
pieprz cayenne
łyżeczka soku cytrynowego
Zupa włoska z imbirem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kapustę włoską oczyścić, umyć, grubo pokroić. Cebulę i imbir oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Rosół zagotować, dodać kapustę, imbir i cebulę, gotować 5 minut pod przykryciem.
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w wąskie paski, podsmażyć na oleju. Wyłożyć na talerz, odstawić.
Odlać połowę zupy, zmiksować, wlać mleczko kokosowe. Wymieszać, dolać do garnka z resztą zupy. Zagotować.
Pomidor pokroić drobno, dodać do zupy wraz z podsmażoną piersią kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne oraz sokiem cytrynowym. Podawać z grzankami.