Zupa wiśniowa

Ocena:

4.46 (170)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa wiśniowa to idealna propozycja na lunch lub obiad w pełni lata. Połączenie świeżych owoców, makaronu, kremowej śmietany i aromatycznych przypraw korzennych smakuje beztroską i dzieciństwem. Przygotowanie dania zajmie nie dłużej niż 20 minut. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na urozmaicenie codziennego jadłospisu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Zupa wiśniowa z makaronem podbije serca miłośników owocowych obiadów.  

Składniki:

  • wiśnie  600 g

  • woda  2 l

  • kisiel wiśniowy  77 g

  • cukier  70 g

  • sól  6 g

  • goździki  5 szt.

  • cynamon  3 g

  • śmietana  50 g

  • makaron  200 g

Zupa wiśniowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron: gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.  

    Zupa wiśniowa – gotowanie makaronu
  • Krok 2:

    Wiśnie: obrywamy z ogonków, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drylujemy. Zostawiamy garść owoców do dekoracji, a resztę zalewamy wodą. Dodajemy cynamon i goździki. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 15 minut.  

    iStock-wisnie-min
  • Krok 3:

    Zupa wiśniowa: rozpuszczamy kisiel w ½ szklanki wody, po czym wlewamy go do garnka i mieszamy z owocowym wywarem. Zestawiamy zupę z ognia i miksujemy ją za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy ją solą i cukrem. Podajemy z makaronem. Dekorujemy śmietaną i wiśniami. 

    Zupa wiśniowa – gotowa

Porady

  • Wystudzona zupa wiśniowa z makaronem powinna być przechowywana w lodówce. Zachowa świeżość przez około 2–3 dni. Możemy ją także zamrozić, ale przed dodaniem śmietany. Najlepiej podzielić ją na mniejsze porcje i przelać do plastikowych pojemniczków ze szczelną przykrywką.  
  • Zupa wiśniowa z kisielem może mieć jeszcze więcej aromatu. Warto wzbogacić ją za pomocą innych przypraw korzennych, takich jak kardamon lub gałka muszkatołowa. Z letnimi owocami świetnie komponuje się także esencja waniliowa
  • Podczas upalnych, wakacyjnych dni zupę można serwować na zimno – jako smaczny chłodnik z wiśni.      
  • Jeśli nie przepadamy za połączeniem makaronu i owoców, zupę możemy podawać też z dodatkiem ryżu, chałki lub pokrojonych w paski naleśników
  • Osobom na diecie bezglutenowej polecamy zastąpienie klasycznego makaronu pszennego jego kukurydzianą wersją. 
  • Dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy liczą kalorie na diecie redukcyjnej lub unikają białego cukru, jest użycie ksylitolu, erytrolu lub stewii. Zupa z wiśni będzie natomiast zdrowsza i bogatsza w wartości odżywcze, jeśli posłodzimy ja syropem z agawy lub daktyli.  
  • Poza sezonem letnim, kiedy brakuje świeżych produktów, równie świetnie smakuje zupa wiśniowa z mrożonych wiśni. To błyskawiczny przepis – owoców nie trzeba wcześniej rozmrażać. Wystarczy zalać je wodą, przyprawić i zagotować. 
  • Do naszej zupy najlepiej pasuje kisiel wiśniowy lub cytrynowy. Pierwszy wzmocni smak owoców, drugi zapewni kwaskową nutę. Możemy też użyć mąki ziemniaczanej lub ryżowej rozrobionej w niewielkiej ilości wody.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa wiśniowa – przepis w różnych odsłonach 

Pomysłów na to, jak zrobić dobrą zupę wiśniową, jest cała masa. Potrawa najlepiej smakuje latem, kiedy łatwo o świeże owoce. W najprostszej wersji wystarczy zagotować wydrylowane wiśnie z dodatkiem cukru, cynamonu i wody, zagęścić płyn za pomocą kisielu i zaserwować w towarzystwie makaronu. Żeby całość smakowała jeszcze lepiej, warto pokusić się o dodatek gęstej śmietanki. Kiedy opanujemy już podstawowy przepis, możemy przyrządzić także inne warianty, takie jak: 

  • zupa wiśniowa z kluskami – lanymi, kładzionymi lub siekanymi. To szybki dodatek z 3 składników, który przenosi nas do beztroskiego dzieciństwa. Zupa owocowa babci lubi też akompaniament takiego klasyka jak kluski leniwe z serem. Zazwyczaj podaje się je z prostą zasmażką z bułki tartej, ale doskonale smakują także w towarzystwie owoców.  
  • zupa wiśniowa z budyniem – można ją ugotować na mleku lub wodzie. Ma kremową konsystencję i waniliowy aromat. 
  • zupa wiśniowa z wiśni ze słoika – pamiętajmy, żeby nie dodawać już wtedy cukru. Przetwory owocowe zazwyczaj mają już jego solidną dawkę. Zimą świetnym pomysłem jest sięgnięcie po zapasy domowego kompotu lub wiśni w syropie.   

Zupa wiśniowa zabielana  

Aromatyczna zupa z wiśni najlepiej smakuje podana z kremowym dodatkiem. Najczęściej jest to gęsta śmietana. Owocowa potrawa zyskuje dzięki niej piękną, różową barwę, a także staje się treściwa i sycąca. Rolę tę może odegrać równie dobrze: 

  • jogurt grecki – zupa wiśniowa nadal będzie kremowa i pyszna, ale nieco mniej kaloryczna. To także dobre rozwiązanie dla osób, które dbają o podaż białka w diecie. Zapaleni przetwórcy amatorzy mogą przygotować własny domowy jogurt.  
  • mleczko kokosowe – nada potrawie fantastyczny, egzotyczny smak i aromat. Dzięki niemu powstanie wegańska zupa wiśniowa. Można też użyć śmietany roślinnej na bazie nasion soi i oleju słonecznikowego.  
  • maślanka – szczególnie dobrze sprawdzi się, kiedy zupa wiśniowa z makaronem serwowana jest jako chłodnik. Możemy także wykorzystać kwaskowy kefir lub zsiadłe mleko. 
  • kremowy serek – na przykład topiony kanapkowy, mascarpone lub ricotta. Przyda się także domowy labneh, czyli ser z jogurtu greckiego.  

Co można zrobić z wiśni? 

Wiśnie są pełne witamin, minerałów i innych cennych dla zdrowia składników. Zawierają między innymi potas, witaminę C i błonnik. Bogactwo przeciwutleniaczy pomaga chronić organizm przed nowotworami i skutkami starzenia się. Owoce, które pojawiają się w sadach i ogrodach na początku lipca, można wykorzystać na przeróżne sposoby. Polecamy przyrządzenie latem takich dań i przetworów jak: 

  • pierogi z wiśniami – posypane cukrem i polane kwaśną śmietaną. Niewiele jest lepszych pomysłów na obiad w leniwy, wakacyjny dzień.  
  • tarta z wiśniamidoskonałe połączenie kruchego, maślanego ciasta i świeżych owoców. To fantastyczny deser do popołudniowej kawy lub na przyjęcie w ogrodzie. Atrakcyjna kratka z ciasta zdobiąca wierzch wypieku dodatkowo zachęca do pałaszowania. 
  • dżem z wiśni – smaczny dodatek do kanapek, naleśników, wypieków i deserów na zimno. Świetny sposób na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Nie może go zabraknąć w żadnej szanującej się spiżarni. 
  • kompot z wiśni – tradycyjna alternatywa dla popularnych gazowanych napojów. Do obiadu lub do picia w gorące dni z dodatkiem lodu i soku z cytryny. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne