"Zupa szwejka"

Przed Sylwestrem warto zjeść coś pożywnego. ;)

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Składniki:

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 300 g topionego serka z pieczarkami
  • 250 g pieczarek
  • pęczek lubczyku
  • 500 g mięsa mielonego z wołowiny
  • 4 dobrej jakości kabanosy
  • 200 g wędzonego boczku
  • biała część sporego pora
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 liście laurowe
  • 1 jajko
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml słodkiej śmietanki

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do garnka wlewamy bulion drobiowy, wkładamy kawałek boczku oraz liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu przez piętnaście minut.
  • Na maśle podsmażamy drobno posiekanego pora z pieczarkami, kiedy się zeszklą dodajemy pokrojone kabanosy.
  • Z bulionu wyciągamy boczek, kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnię.
  • Do mięsa mielonego dodajemy parmezan, jajko oraz starte ząbki czosnku. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i formujemy niewielkie kuleczki.
  • Do gotującego się bulionu wrzucamy mięsne kuleczki, wlewamy śmietankę oraz białe wino.
  • Kiedy zupa ponownie zacznie wrzeć dodajemy rozdrobniony serek topiony, posiekany pęczek lubczyku i doprawiamy pozostałą solą oraz pieprzem.
  • Zupę gotujemy przez trzydzieści minut na niewielkim ogniu. Podajemy z grzanką serową.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 30 min.
ZUPA SZPINAKOWA

pyszna i pożywna zupa.

Anja

ZUPA SZPINAKOWA