Zupa szparagowa

Ocena:

4.44 (185)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa szparagowa z zielonymi szparagami to pyszny pomysł na wiosenny obiad. Dodatek kremowego serka topionego i gęstej śmietany odpowiadają za jej delikatny smak. Z kolei dzięki dużej ilości warzyw jest także pożywna i zdrowa. W zupie szparagowej znajdziemy nie tylko sezonowe zielone łodyżki, ale także marchewkę, por i ziemniaki.

Składniki:

  • ziemniaki  600 g

  • marchewka  1 szt.

  • por  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • masło  15 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • bulion warzywny  1.5 l

  • liść laurowy  1 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • kurkuma  2 g

  • zielone szparagi  0.5 kg

  • serek topiony  100 g

  • śmietana 18%  100 ml

  • szczypiorek   pęczka

  • koperek  0.5 pęczka

Zupa szparagowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Z pora odcinamy zielone liście, kroimy wzdłuż na 4 części, dokładnie myjemy, a następnie kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.

  • Krok 2:

    Podsmażanie warzyw: w dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, a po 2–3 min dodajemy do niej por w plasterkach. Smażymy kolejne 3 min. Następnie dokładamy 15 g masła i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Całość podsmażamy ok. 5 min, mieszając składniki, aby nie przywarły.

  • Krok 3:

    Bulion: wlewamy do garnka z warzywami. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 min do czasu, aż warzywa będą miękkie.

  • Krok 4:

    Szparagi: odłamujemy twarde końcówki, zielone łodygi myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do zupy (kiedy już inne warzywa są miękkie) i gotujemy przez ok. 2 min.

  • Krok 5:

    Serek topiony: kroimy na kilka mniejszych części i dodajemy do gotującej się zupy. Mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji.

  • Krok 6:

    Zupa szparagowa jest gotowa: podajemy ją z łyżką gęstej śmietany, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Porady

  • Do zupy możemy dodać także białe szparagi – jednak tę odmianę należy wcześniej obrać z łyka. Zielonych szparagów nie trzeba obierać.
  • Jeśli chcemy dodać śmietanę bezpośrednio do zupy, musimy ją wcześniej zahartować. Najpierw mieszamy śmietanę w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy 2 łyżki gorącego bulionu, ponownie mieszamy i dopiero w takiej formie przelewamy do zupy. Po raz kolejny mieszamy całość, aby nie było grudek.
  • Warto na koniec posmakować, czy zupa szparagowa jest odpowiednio doprawiona. Zawsze można dodać szczyptę soli i pieprzu.
  • Smak zupy w dużej mierze zależy od użytego bulionu – najlepiej przygotować go samodzielnie z dobrych jakościowo składników. Domowy bulion warzywny można zawekować i przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa szparagowa – propozycje dodatków

Przepis na zupę szparagową można modyfikować zgodnie z rodzinnymi preferencjami. Poniżej najbardziej popularne warianty:

  • zupa szparagowa z makaronem – makaron dodajemy do zupy na koniec. W tej wersji możemy całkowicie pominąć ziemniaki lub zmniejszyć ich ilość,
  • zupa szparagowa z serem feta – decydując się na słony ser typu greckiego, pomijamy serek topiony. Fetę kroimy kostkę i dodajemy do zupy na sam koniec – najlepiej bezpośrednio na talerze,
  • zupa szparagowa z jajkiem – smacznym dodatkiem są również jajka ugotowane na twardo.

Zupa szparagowa – krem

Smacznym wariantem jest również zupa krem ze szparagów. Najczęściej przygotowujemy ją z białej odmiany, ale możemy sięgnąć także po zielone szparagi, które są znacznie łatwiejsze w obróbce. Do kremu wybieramy młode i jędrne łodygi, które łatwiej będzie zmiksować.

Krem szparagowy możemy podać z makaronem, domowymi kluseczkami, grzanką ziołową z piekarnika lub minigrzankami z chleba tostowego.

Wegańska zupa szparagowa z mlekiem kokosowym

Zarówno do zupy z zielonych, jak i białych szparagów możemy, zamiast śmietany i serka, dodać mleko kokosowe. W ten sposób w zupie nie będzie składników pochodzenia zwierzęcego, dzięki czemu będzie odpowiednia także dla osób na diecie wegańskiej.

Wykluczenie nabiału jest także ukłonem w stronę osób ze skazą białkową lub nietolerancją laktozy. Do zupy szparagowej z mlekiem kokosowym świetnie pasuje przyprawa curry, tarty imbir lub odrobina soki z limonki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne