Zupa serowa z serka topionego

Ocena:

4.15 (232)

  • 35 min.
  • dla 6 osób

Jest to lekka zupa, kremowa i delikatna.

Składniki:

  • -100 g serka topionego (śmietankowy)
  • -1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu
  • -1 średnia marchewka
  • -1 średnia cebula
  • -3 ząbki czosnku
  • -łyżka masła
  • -sól
  • pieprz
  • -na grzanki ( chleb lub bułka
  • olej
  • zioła prowansalskie)

Zupa serowa z serka topionego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1) Podgrzewamy bulion. W tym czasie kroimy cebule w piórka
  • marchewkę ścieramy na grubych oczkach a czosnek kroimy a talarki. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy cebulkę a później dodajemy marchewkę i czosnek. Wszystko dodajemy do gotującego się bulionu.
  • 2) Po zagotowaniu się odstawiamy z ognia zupę i miksujemy blenderem. Ponownie stawiamy na ogniu zupę. Gdy się porządnie zagotuje dopiero dodajemy serek topiony w kawałkach. Mieszamy i gotujemy tak długo aż się całkowicie rozpuści. (jeśli jet problem można użyć blendera )
  • 3) Kroimy bułkę na kawałki
  • polewamy olejem i ziołami. Wstawimy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut.
  • 4) Po wlaniu zupy do miseczek posypujemy przygotowanymi grzankami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne