Zupa selerowo-gruszkowa

Przepis z magazynu 'Olive' (pazdziernik 2010r)

dodany przez: kasia1977

Zupy

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 149 głosów)


Składniki:

  • (na okolo 6 porcji; ewentualny nadmiar mozna zamrozic)
  • 1 lyzka oliwy
  • 4 szalotki, pokrojone na plasterki - u mnie: 2 posiekane, niewielkie cebule
  • 2 zabki czosnku, posiekane
  • kawalek imbiru, posiekany - u mnie: okolo 1/2 lyzeczki mielonego imbiru
  • 1 seler (okolo 600-700g przed obraniem), obrany i posiekany
  • 4 gruszki, obrane i posiekane
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Rozgrzej oliwe w duzym garnku, dodaj szalotki, czosnek i imbir; smaz 5min, lub do czasu, az warzywa beda miekkie, ale nie zaczna nabierac koloru.
  • Dodaj selera, gruszki i wywar. Zagotuj. Zmniejsz ogien i gotuj na malenkim ogniu okolo 20-30min, lub do czasu, az seler bedzie bardzo miekki. Zmiksuj na gladko. Dopraw do smaku.
  • Ja podalam z mini-grzankami usmazonymi na masle pietruszkowo-czosnkowym i odrobinie oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy