Zupa rybna z wiśniami

Przygotowanie: 50 minut Oczekiwanie: 30 minut Gotowanie: 1 godzina Porcja: 280 kcal

Zupyzupa rybnadania mięsne

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
280 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 151 głosów)

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia
  • 1 kg małych rybek (płotki, leszcze)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 15 dag mrożonych wiśni
  • garść rodzynek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka ostrej papryki
  • łyżka papryki słodkiej mielonej PRYMAT
  • 4 łyżki mąki
  • jajko
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Cebule obrać i przekroić na pół. Papryki umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki.
  • ■ Z mąki, jajka i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
  • ■ Małe rybki sprawić, opłukać, zalać 2 l zimnej wody. Włożyć cebule, przyprawić solą i pieprzem. Gdy woda się zagotuje, wsypać słodką i ostrą mieloną paprykę. Gotować ok. 45 min.
  • ■ Wywar przecedzić, rybki przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem. Dodać paprykę, koncentrat, wiśnie i rodzynki. Zagotować, włożyć pokrojone filety karpia. Gotować 15 min na wolnym ogniu. Nie mieszać.
  • ■ Ciasto jeszcze raz zagnieść i skubać małe kluseczki. Wrzucać na talerz z mąką, aby się nie posklejały. Pod koniec gotowania zupy odsiać z zacierek mąkę i wrzucić je do garnka. Gdy kluseczki wypłyną, zupę można podawać.

Kalorie: 280

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy