Zupa rybna z karpia

Czyste, esencjonalna zupa rybna z karpia sprawdzi się nie tylko na święta. Ważne, aby kupić świeżego karpia i dobrze go oczyścić, a do wywaru dodać zasmażkę. Taka zupa rybna to hit!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 głowy i 2 ogony karpia (plus ewentualnie inne „ścinki” z ryby)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Części karpia zalewamy bulionem, gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min.
  2. Rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, robimy złotą zasmażkę, studzimy. Odcedzamy bulion, dodajemy zasmażkę i podgrzewamy, stale mieszając, przez 5 min.
  3. Zupę podajemy ze świąteczną chałką lub innym pieczywem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016
zupa rybna zupy polskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy