Zupa rybna z karpia

Czyste, esencjonalna zupa rybna z karpia sprawdzi się nie tylko na święta. Ważne, aby kupić świeżego karpia i dobrze go oczyścić, a do wywaru dodać zasmażkę. Taka zupa rybna to hit!

Zupyzupa rybnadania mięsne

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 176 głosów)

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 głowy i 2 ogony karpia (plus ewentualnie inne „ścinki” z ryby)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Części karpia zalewamy bulionem, gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min.
  • Rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, robimy złotą zasmażkę, studzimy. Odcedzamy bulion, dodajemy zasmażkę i podgrzewamy, stale mieszając, przez 5 min.
  • Zupę podajemy ze świąteczną chałką lub innym pieczywem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy