Zupa rybna z czosnkiem

Przygotowanie: 20 mi­nut Gotowanie: 35 mi­nut Porcja: 455 kcal

Zupyzupa rybnadania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
455 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 151 głosów)

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oleju
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • 80 dag filetów ryb morskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyjąć pestki, miąższ pokroić. Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, a czosnek na cienkie plasterki, zeszklić w garnku na 3 łyżkach oleju. Dołożyć pomidory, wlać bulion oraz wino, przykryć i gotować 30 minut na niewielkim ogniu.
  • Rybę opłukać, ew. zdjąć skórę, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Na patelni podgrzać resztę oleju i obsmażyć kawałki filetów z obu stron (6 minut).
  • Zupę przyprawić solą i pieprzem. Włożyć kawałki ryby i gotować jeszcze 3 minuty. Przed podaniem posypać natką.

Kalorie: 455

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy