Zupa rybna msewki.

Jest to mój eksperyment w celu odtworzenia pysznej zupy,którą jadłam nad morzem.Pychota!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 nieduże ryby słodkowodne (np.płocie,okonie,leszcze)
  • 2 filety bez ości, ze skórą z miruny
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1\4 średniego selera-korzeń
  • 1 liść pora
  • 2 liście selera (od selera korzeniowego)
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziaren angielskich
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1 duża cebula
  • 6 małych ziemniaków
  • 1 łyżka przyprawy typu Kucharek czy Vegeta
  • 1\2 płaskiej łyżeczki pieprzu białego mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 duże szczypty papryki ostrej czerwonej
  • 1 płaska łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • 70 ml wytrawnego wina białego
  • 1.5-2 litry wody
  • 1 łyżka z lekkim czubem mąki pszennej
  • 1 plasterek masła-ok.2-3 dag
  • 0,6 litra pokrojonych w kostkę dojrzałych pomidorów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sok z 1\4 cytryny

Przygotowanie

  1. Ryby słodkowodne sprawione i opłukane włożyłam do wody zakwaszonej sokiem z cytryny i jeszcze raz dobrze wypłukałam. Włożyłam je do garnka z wodą,dołożyłam obrane marchewki,pietruszki i seler.Dołożyłam liście selera,pora i laurowy.Na palniku kuchennym przypaliłam lekko cebulę przekrojoną na pół,dołożyłam do garnka.Wsypałam ziele angielskie i pieprz w ziarnach i gotowałam na małym ogniu przez pół godziny,szumując po zagotowaniu.
  2. Wyjęłam łyżką cedzakową ryby,warzywa i liście na talerz a wywar przecedziłam przez sito wyłożone gazą do innego garnka,aby w wywarze nie było ości i przypraw. Zagotowałam wywar ponownie,włożyłam pokrojone pomidory i wlałam wino.Wsypałam przyprawę Kucharek i gotowałam ok.10 minut.W tym czasie starłam na grubej tarce jarzynowej marchew,pietruszkę i seler oraz obrałam z ugotowanych ryb większe kawałki mięsa bez ości (resztę z tych ryb wykorzystałam do kotletów rybnych po zmieleniu).
  3. Włożyłam pokrojone w kosteczkę ziemniaki i w paski mirunę.Doprawiłam gałką muszkatołową,tymiankiem,białym pieprze,papryką ostrą i czubrycą.Gotowałam do miękkości ziemniaków,delikatnie mieszając co jakiś czas,by nie porozrywać kawałków miruny. Na małej patelni rozgrzałam masło,wsypałam mąkę i chwilkę zasmażyłam mieszając.Wlewałam na patelnię po trochu zupę i mieszałam nadal energicznie by nie tworzyły się grudki.Przelałam całość do zupy i chwilę razem gotowałam,aż się zagęściła.Po ugotowaniu obficie posypałam opłukaną i osuszoną, posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki

Zobacz też: Chowder z cukinią, dorszem i boczkiem

ryby obiad zupa rybna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy