StockFood
4.41 (177)
Zupa rybna z karpia świetnie sprawdzi się w charakterze dania wigilijnego. Jest pyszna, lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego polecana jest osobom będącym na diecie. W wersji z ziemniakami lub lanymi kluskami jest także bardzo pożywna. Świetnie smakuje zabielona słodką śmietaną, chociaż z jej dodatkiem zawiera już nieco więcej kalorii. Przepis na zupę rybną z głowy karpia idealnie wpisuje się w ideę zero waste.
cebula 1 szt.
marchewka 3 szt.
pietruszka 2 szt.
ziemniaki 2 szt.
seler 50 g
woda 1 l
ziele angielskie 5 szt.
liść laurowy 4 szt.
karp 1 kg
sok z cytryny 30 ml
kurkuma 2 g
sól 5 g
pieprz 3 g
koperek 0.5 pęczka
Składniki na bulion warzywny: obieramy cebulę, marchewkę, pietruszkę, średniej wielkości ziemniaki i seler. Wszystkie warzywa myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy do smaku. Gotujemy razem przez 15–20 minut. Następnie przecedzamy bulion do większego garnka.
Karp: najpierw oczyszczamy jego głowę – usuwamy oczy i krew, a także pozbywamy się skrzeli. Dokładnie myjemy mięso i w całości wkładamy do warzywnego bulionu.
Gotowanie: całość podgrzewamy na małej mocy palnika przez około 20–30 minut. Po ugotowaniu przecedzamy wywar rybny z głowy karpia i pozostałych składników.
Mięso ryby: obieramy z ości. Dodajemy je do zupy i gotujemy przez ok. 10 minut.
Warzywa z bulionu: marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, kurkumą, solą i pieprzem.
Podawanie: zupa rybna z karpia doskonale smakuje ze świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Porady
- Możemy też przygotować zupę rybną z głów karpia, które pozostały nam po przygotowaniu filetów na wigilijną kolację. Wywar będzie smaczny i esencjonalny na samych głowach i ogonach ryby.
- Zupę można serwować z łazankami lub lanymi kluskami, które warto przygotować samodzielnie. Danie dobrze smakuje też z minigrzankami zrobionymi z podsmażonego na maśle chleba.
- Filety z karpia możemy także podsmażyć na patelni. Trzeba je wcześniej oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Przygotowane w ten sposób smażymy na mocno rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy do wywaru zupy rybnej. Tego typu propozycja będzie zdecydowanie bardziej sycąca.
- Ciekawą propozycją jest zupa rybna z karpia na ostro – wystarczy dodać do niej paprykę chili w proszku lub świeżą, pokrojoną w plasterki (bez pestek).
Zupa rybna z karpia świetnie smakuje z dodatkiem śmietanki 30%, ale możemy zabielić ją także w inny sposób:
Jeśli pozostaniecie przy śmietance, można sięgnąć także po śmietanę 18%. Przed dodaniem jej do zupy trzeba ją zahartować (dokładnie tak samo jak jogurt). Można także zmieszać śmietanę z łyżką mąki, aby zupa rybna była delikatna i gęsta.
Zupa rybna to świetna alternatywa na Wigilię dla osób, które nie są tradycjonalistami. Jej przygotowanie nie trwa długo, a stopień skomplikowania potrawy nie wykracza poza standardowe umiejętności kulinarne.
W niektórych regionach Polski zupa rybna z karpia jest przygotowywana na Wigilię. Najczęściej serwuje się ją z łazankami. Wywar rybny można przygotować także z innych gatunków (nie tylko z karpia), a także z owoców morza: krewetek, krabów, małż czy langustynek.
Zaglądając do przepisów z innych stron świata, można napotkać inne ciekawe pomysły na zupę rybną (nie tylko z karpia). Najbardziej znane są przepisy na: