Zupa potrójnie grzybowa

Coś dla amatorów grzybów :)

Zupyzupa grzybowadania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 187 głosów)

Składniki:

  • kość schabowa
  • marchewka, pietruszka
  • kawałek selera
  • por lub cebula
  • 20 dkg odgotowanych grzybów leśnych
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 garść grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 5 dkg masła
  • sól, pieprz
  • 15-20 dkg ulubionego makaronu
  • 1 łyżka śmietany + 1 łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.
  • Suszone grzyby namoczyć. Kość umyć i zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny. Zmniejszyć gaz, posolić, przykryć. Po 15-20 minutach wrzucić grzyby suszone razem z wodą, w której się moczyły.
  • 2.
  • Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Odstawić. Cebulę zeszklić, dodać odgotowane grzyby, masło, doprawić, smażyć 5-10 minut.
  • 3.
  • Z wywaru wyjąć kości. Dodać pieczarki, grzyby i makaron. Gotować 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i 1/2 łyżeczki soli, rozprowadzić chochelką zupy i wlać do garnka. Wymieszać. Zagotować. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Smacznego |:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy