zupa porowo-groszkowa

jest to pożywna i zdrowa zupa idealna na chłodne dni

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 148 głosów)

Składniki:

  • -1 udko z kurczaka
  • -pół o pakowania groszku mrożonego
  • -2 pory
  • -serek topiony
  • -cebula
  • -marchewka
  • -kożeń selera
  • -kożeń pietruszki
  • -natka,pietruszki
  • -2 suszone grzybki
  • -kawałeczek imbiru świeżego lub 2 szczypty suszonego
  • -1 duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • gotujemy rosół z udka,selera,marchewki,pietruszki i cebuli,około 40 minut z tym,że ważywa wyjmujemy po ok 20 min gotowania,doprawiamy solą,pieprzem,liściem laurowym. W tym czasie pory kroimy w kostke i dusimy na maśle jakieś 15 min. Do gotowego wywaru dodajemy serek topiony i groszek. Gotujemy aż serek się rozpuści a groszek zmięknie. Dożucamy uduszone pory i zagotowujemy. Na sam koniec dodaje starty czosnek i już go nie gotuje tylko daje mu z 10 min. żeby się zapażył. Taką zupe podaje z grzankami czosnkowymi lub makaronem zależy na co mam akurat ochote.
  • Warzya i kurczaka oczywiście dożucam do zupy pokrojone w kostke :-)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy