Zupa Pomidorowa z Roztrzepanym Jajkiem

Szybka domowa zupa pomidorowa - bardzo łatwa w przygotowaniu

Dodany przez:

Zupa Pomidorowa z Roztrzepanym Jajkiem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 Udko z kurczaka
  • 1 Korzeń pietruszki
  • 1 Kawałek selera
  • 1 Por
  • 1 Marchewka
  • 1 Kostka ( rosółu z kury )
  • Przecier pomidorowy
  • 2 Jajka
  • 2 Łyżki mąki
  • 2 Łyżki śmietany
  • 1 Pęczek natki pietruszki
  • Przyprawy: Sól / Pieprz / Maggi

Przygotowanie

  1. ► Udko umyć, warzywa umyć, obrać lub oskrobać, marchewkę, korzeń pieruszki i seler przeciąć wzdłuż na pół, wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą tak, żeby przykryła zawartość garnka i zagotować.
  2. ► Po zagotowaniu – wywar posolić, popieprzyć, wrzucić kostkę rosołową i odkryty, gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Mięso i warzywa wyjąć, marchewkę drobno posiekać lub rozgnieś widelcem i z powrotem wrzucić do wywaru. W międzyczasie w szklance roztrzepać jajko z mąką.
  3. ► Teraz do wywaru dodać, przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia i mieszająć, wolno wlewać rozkłócone jajko, gotować aż jajko się zetnie i zupa zgęstnieje, posypać posiekaną natkę pietruszki.
  4. ► Zupę przyprawić do smaku, dodać śmietanę, wymieszać i odstawić by wszystkie smaki się połączyły.
jajka zupa śmietana udko z kurczaka przecier pomidorowy rosołek z kury
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy