Zupa pomidorowa z makaronem

moja ulubiona zupa

Zupydania mięsnedania z makaronem

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.46 z 151 głosów)

Składniki:

  • Mięso drobiowe lub wieprzowe około 40 dag
  • 3 litry wody
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 2-3 marchewki
  • Pół małego selera
  • Około pół szklanki smietany
  • 1 duży listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Pieprz mielony
  • sól lub jarzyna do smaku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 190 gram Łowicz
  • 1 łyżeczka cukru
  • Do wyboru: ryż, makaron , tortellini

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso i włoszczyznę zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia, zebrać szumowiny i zmniejszyć ogień.
  • Do wywaru dodać ziele, listek, pieprz, sól lub jarzynkę i gotować do miękkości mięsa.
  • Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, cukier, pogotować kilka minut.
  • Zabielić smietaną.
  • Oddzielnie ugotować ryż, makaron lub tortellini i podać z zupą.
  • Gdy mamy udekorować listkami bazylii.
  • Rada:
  • Do zupy w trakcie gotowania warto dodać puszkę krojonych pomidorów i doprawić oregano oraz bazylią. Ja tym razem pominęłam, bo moje wnuki wolą bez tych dodatków. Gdy gotuję zupę tylko dla siebie wtedy dodaję te składniki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy