Zupa pomidorowa z makaronem

Znana i lubiana chyba przez wszystkich zupka pomidorowa !

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2.71 z 7 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • korpus z kurczaka lub 3 skrzydełka
  • 2,5 litra wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniej wielkosci selera
  • zielona częśc pora
  • 500 ml swojskiego przecieru pomidorowego lub 3 łyzki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • 200 ml słodkiej smietanki 10% lub 12 %

Przygotowanie

  1. Na korpusie lub sprzydełkach z kurczaka gotujemy wywar dodając sól, pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz pociety w paseczki por.
  2. Jesli mamy swojej roboty przecier pomidorowy wlewamy go równiez do zupy. Jeśli nie posiadamy takiego wówczas 1 średniej wielkości cebulę należy zeszklic na patelni i kiedy cebulka jest zeszklona dodac około 3 łyżki koncentratu pomidorowego i przesmażyc chwilkę razem, a nastepnie wlac odrobinę wywaru na patelnię, wymieszac i wlac do zupy.
  3. Pod koniec gotowania słodka śmietankę rozrobic z około 2 łyżkami mąki i koniecznie ją zahartowac, czyli wlac do niej goracej zupy !!! Wówczas po wlaniu do garnka śmietanka do garnka się nie zetnie. Zagotowac zaupe ze śmietanką na bardzo małym ogniu i zdjąc z pieca.
  4. Podawac z ugotowanym wczesniej makaronem świderki, kolanka, lub rurki.
obiad dla dzieci zupa pomidorowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze