Zupa pomidorowa pyszna i gęsta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso myjemy i wrzucamy do garnka z zimną nie osoloną wodą i gotujemy. W tym czasie obieramy i kroimy warzywa (ja kroje na średnie kawałki a por wrzucam w całości i póżniej go wyjmyję żeby nie ciągnęły się jego kawałki podczas jedzenia). Kiedy woda z mięsem zacznie wrzeć czekamy 5 min i wrzucamy warzywa, kostki rosołowe, pieprz i vegetę. Gotujemy póki nie będą miękkie. Następnie dodajemy 2 koncentraty. Mieszamy. Zdejmujemy garnek z gazu. przygotowujemy średnią miseczkę. odlewamy ok 2 łyżki wazowe zupy i wsypujemy 2 łyżki stołowe mąki jednocześnie cały czas trzepiąc trzepaczką aby nie porobiły się grudki. jednolitą masę wlewamy do zupy mieszamy i stawiamy na gaz. mieszamy do ponownego zagotowania. W między czasie doprawiamy ostrą papryką. I gotowe :) ja podaję tą zupkę z makaronem (krajanką) posiekaną pietruszką i łyżką śmietany :) najlepiej smakuje na 2 a nawet 3 dzień. smacznego :)
Komentarze