REKLAMA

Zupa pomidorowa

Zupa idealna na chłodne dni, jest rozgrzewająca i wyrazista w smaku:)

dodany przez: antolka antolka

Zupy zupa pomidorowa dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 151 głosów)


Składniki:

  • 2 kostki rosołowe cielęce (lub dwie bulionetki),
  • włoszczyzna: 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek pora,
  • plasterek selera,
  • 1,5 dużej cebuli,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów bez skórki,
  • papryka czerwona,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra lub chilli,
  • opcjonalnie makaron i mozarella

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, włoszczyznę obieramy, marchewkę kroimy w kostkę. Włoszczyznę wrzucamy do wody, gotujemy:) Jeśli wywar bd już gotowy, wyławiamy selera, pora i pietruszkę:) Dodajemy bulionetki lub kostki rosołowe.
  • 2. Dodajemy puszkę pomidorów bez skórki.
  • 3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do zupy.
  • 4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelnię. Smażymy aż będzie miała kolor złoty. Dodajemy do zupy.
  • 5. Wyciskamy czosnek bezpośrednio do zupy.
  • 6. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, paryką ostrą lub szczyptą chilli, bazylią, oregano.
  • 7.Gotujemy makaron.
  • 8. Wykładamy makaron na talerze, zalewamy zupką:)
  • Do wlanej zupy na talerze możemy dodać pokrojoną drobno mozarelle:)
  • Po więcej przepisów zapraszam na swojego bloga: http://kuchniapelnapasji.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy