Zupa pieczarkowa z pulpetami

Ocena:

4.38 (195)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Sama się nie spodziewałam, że tak wszystkim zasmakuje.

Składniki:

  • 50 dag pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 2 litry bulionu, może być z kostki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • posiekana natka pietruszki
  • szczypta tymianku

Zupa pieczarkowa z pulpetami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych otworach, pora pokroić w półplasterki. Warzywa podsmażyć na oleju, dodać obrane i pokrojone pieczarki, smażyć jeszcze chwilę. Całość przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać listek, gotować ok. 20 minut. W tym czasie do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, tymianek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Formować małe pulpeciki, smażyć na rozgrzanym oleju. Do zupy dodać ser i wrzucić pulpety, gotować jeszcze 10 minut. Zupę zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, zagotować, zabielić śmietaną, posypać zieleniną. Doprawić przyprawami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne