Zupa pieczarkowa :

W wielu domach podaje się na Wieczerzę Wigilijną zupę grzybową .Ostatnio nawet pieczarkową .

Zupyzupa pieczarkowa

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 152 głosów)

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag ziemniaków ( po obraniu )
  • 1 marchewka
  • 1 kostka bulionu grzybowego Knorra
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pieczarki umyć i oczyścić . Odłożyć 4 średnie kapelusze .Resztę pieczarek pokroić w miarę drobno ( w zasadzie jak kto lubi – jedni wolą zupę z drobno usiekanych grzybów, inni wolą by były pokrojone w plasterki).Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła i wsypać pieczarki. Usmażyć na rumiano . Przełożyć do garnka . Zalać wodą , dodać pokrojone wg uznania ziemniaki ( tzn. w kostkę , pół plasterki, słupki  ), pokrojoną w plasterki marchewkę , usiekany koperek , kostkę bulionową. Gotować ok. 30 minut . Odłożone pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na złoto na 1 łyżce masła . Zupę zaprawić śmietanką .Podawać kładąc na rozlanej na talerze zupie porcje podsmażonych pieczarek .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy