Zupa ostro-kwaśna suan la t'ang

Ocena:

4.53 (171)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 15–20 minut
Porcja: 200 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 1/2 opakowania chińskiego makaronu mie (12,5 dag)
  • 600 ml bulionu z drobiu
  • 4 dag świeżych grzybów shiitake
  • 2 papryczki chili
  • 6 dag kiełków sojowych
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ziarna sezamu
  • 5 dag cebulki dymki
  • 7 dag owocu papai
  • 6 dag tofu

Zupa ostro-kwaśna suan la t'ang - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby pokroić w paseczki. Papryczki chili opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki. Dymkę opłukać, posiekać. Owoc papai obrać, pokroić w kostkę. Tofu pokroić w kostkę.
  • Bulion zagotować z grzybami shiitake, papryczką chili, kiełkami sojowymi, octem ryżowym, sosem sojowym. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z niewielką ilością zimnej wody i wlać do zupy.
  • Zagotować, dodać makaron. Mieszając, gotować około pół minuty. Dodać dymkę, papaję i tofu. Gotować około 2 minut. Dodać sezam, przyprawić sosem sojowym i podawać.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne