Zupa ogórkowa

Tradycyjnie

dodany przez: caroline

zupy zupa ogórkowa ogórki kiszone dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 192 głosów)

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 1 porcja włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • 1 słoik przecieru ogórkowego lub 1 szklanka kiszonych ogórków startych na tarce z grubymi oczkami
  • 1 pęczek koperku
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany
  • 4-5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki rosołowe

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso umyc włożyc do garnka. Warzywa oczyścić, umyć, pokroić i dodać do mięsa. Zalać 2 litrami wody. Zagotować, zebrać szumowiny, dodac kostki rosołowe i gotować na małym ogniu. Jak mięso będzie na pół miekkie dodać ziemniaki i gotowac wszystko do miekkości. Wyjąć mięso (zuzyc do innych celów lub obrac od kości i dodac do zupy), dodać przecier ogórkowy i gotować 10 minut. Dodać posiekany koperek oraz śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszac i podgrzac (nie gotować).
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy