Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa ugotowana na wywarze z udek, ze śmietanką, majerankiem i koperkiem- ulubiona wersja!

dodany przez: Niunia_yea

Zupy zupa ogórkowa dania mięsne

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 151 głosów)


Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 kostki: wołowa i drobiowa
  • 2 marchewki
  • ok. 10-15 ziemniaków
  • 50dkg ogórków
  • 5 łyżek soku z ogórków
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 4 łyżki śmietany 24%
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. W garze zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej umyte udka i solimy. Jak już mięsko będzie gotowe- zbieramy szumowiny.
  • 2. Dorzucamy liść i ziele ang, wrzucamy kostki rosołowe i obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy.
  • 3. W międzyczasie obrane i umyte marchewki oraz ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  • 4. Sprawdzamy ziemniaki- jak są już prawie miękkie dorzucamy marchewkę i ogórki, gotujemy jeszcze jakieś 10-15 min.
  • 5. Śmietanę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do zupy, doprawiamy sokiem z ogórków, pieprzem, majerankiem i koperkiem.
  • SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy