Zupa ogórkowa

najlepiej smakuje z plackami, albo chlebkiem...

dodany przez: papryczka

Zupy zupa ogórkowa dania mięsne

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 171 głosów)


Składniki:

  • 3-4 ogórki kiszone ( ja dolewam jeszcze wodę z ogórków ok. 1 szklankę)
  • 2 udka z kurczaka
  • marchewka
  • 2-3 ziemniaki
  • pietruszka
  • seler
  • liść laurowy
  • kostka do smaku
  • szklanka śmietany 12%
  • łyżka masła
  • koperek
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Gotujemy wywar. Udka zalewamy 5-6 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy ok.30-40 min.Marchewkę ścieramy na tarce (grube oczka) , pietruszkę , seler i ziemniaki obieramy i drobno kroimy w kostkę.Dodajemy kostkę do smaku i gotujemy ok.15 min. Udka obieramy z mięsa i wkładamy z powrotem dogarnka.Ogórki ścieramy na tarce, podduszamy na maśle i dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy.Wlewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy