Zupa mocno pomidorowa

Świeże pomidory, odrobina bazylii, czosnku i kawałki mięsa...

Dodany przez:

Zupa mocno pomidorowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 300 g mięsa (ja użyłam schabu, ale równie dobrze mogą to być piersi z kurczaka)
  • 3 duże pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • pęczek świeżej bazylii lub 1,5 łyżeczki bazylii suszonej
  • gałązka lubczyku
  • gałązka kopru
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2,5 litra wody, włożyć mięso, ziele angielskie i liść laurowy, zagotować. Następnie dodać obraną i pokrojoną marchew oraz lubczyk i koper. Gotować bez przykrycia ok. 20 minut na wolnym ogniu.
  2. W międzyczasie pokroić pomidory i cebulę w drobną kostkę. Po 20 minutach z zupy wyciągnąć mięso, dodać pomidory i gotować bez przykrycia ok. 30 minut (do czasu aż zupa nabierze gęstej konsystencji, a pomidory się rozgotują). Cebulę podsmażyć na łyżce masła, dodać do zupy. Przecier pomidorowy, pokrojone mięso, posiekany czosnek i bazylię wrzucić do garnka, doprawić solą, pieprzem i cukrem, zagotować.
warzywa obiad kolacja zupa zupa pomidorowa włoska z pomidorów zupy polskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy