Zupa minestrone z ciecierzycą

Zielona wersja pysznej włoskiej zupy minestrone - pełna warzyw i ziół, z sycącą ciecierzycą.

Zupy

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 179 głosów)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy + do skropienia cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5–6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz i pieprz cayenne
  • puszka ciecierzycy
  • 3/4 szklanki suchego krótkiego makaronu do zup (drobniejsze świderki, muszelki itp. lub tortellini)
  • 2 porządne garści mieszanej zieleniny: jarmużu, szpinaku, brokułów, zielonego groszku, główek zielonych szparagów, świeżych ziół
  • szczypior z pęczka dymki
  • sok z cytryny
  • kawałek sera typu parmezan
  • świeże zioła i natka do posypania
  • ew. grzanki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w cienkie krążki cebulę i plasterki selera, dusimy razem ok. 3 min.
  • Dodajemy posiekany czosnek, dusimy dalsze 3 min.
  • Wlewamy gorący bulion, oprószamy przyprawami, dodajemy odcedzoną ciecierzycę (dodatkowo warto ją przepłukać pod bieżącą wodą), gotujemy ok. 15 min.
  • Osobno, al dente, gotujemy makaron, odcedzamy.
  • Zieleninę (ze szczypiorem włącznie) z grubsza siekamy, mieszamy z gorącą zupą, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypujemy startym drobno serem i świeżymi ziołami oraz natką, skrapiamy oliwą. Na sam koniec możemy dołożyć grzanki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy