Zupa minestrone z ciecierzycą

Zielona wersja pysznej włoskiej zupy minestrone - pełna warzyw i ziół, z sycącą ciecierzycą.

Dodany przez:

Zupy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 łyżki oliwy + do skropienia cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5–6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz i pieprz cayenne
  • puszka ciecierzycy
  • 3/4 szklanki suchego krótkiego makaronu do zup (drobniejsze świderki, muszelki itp. lub tortellini)
  • 2 porządne garści mieszanej zieleniny: jarmużu, szpinaku, brokułów, zielonego groszku, główek zielonych szparagów, świeżych ziół
  • szczypior z pęczka dymki
  • sok z cytryny
  • kawałek sera typu parmezan
  • świeże zioła i natka do posypania
  • ew. grzanki

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w cienkie krążki cebulę i plasterki selera, dusimy razem ok. 3 min.
  2. Dodajemy posiekany czosnek, dusimy dalsze 3 min.
  3. Wlewamy gorący bulion, oprószamy przyprawami, dodajemy odcedzoną ciecierzycę (dodatkowo warto ją przepłukać pod bieżącą wodą), gotujemy ok. 15 min.
  4. Osobno, al dente, gotujemy makaron, odcedzamy.
  5. Zieleninę (ze szczypiorem włącznie) z grubsza siekamy, mieszamy z gorącą zupą, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  6. Przed podaniem posypujemy startym drobno serem i świeżymi ziołami oraz natką, skrapiamy oliwą. Na sam koniec możemy dołożyć grzanki.
warzywa zupa ciecierzyca minestrone dania z ciecierzycy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy