Zupa meksykańska

Zupa "z pazurem"! Bardzo pożywna i sycąca..

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 165 głosów)

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 2 cebule
  • ¾ litra bulionu z kostki rosołowej
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • słoik kiełków fasoli Mung
  • koncentrat pomidorowy
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz czarny
  • pieprz kajeński
  • sól
  • 1-2 łyżeczki mączki ziemniaczanej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do garnka wrzucić kostkę rosołową i zalać 3 szklankami wody. Postawić garnek na ogniu i w tym czasie zeszklić na patelni cebulę, następnie dodać mięso mielone, przyprawić wszystko solą i pieprzem. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować wszystko 20 min. Po tym czasie dodać odcedzoną kukurydzę, fasolę, kiełki fasoli, 2 łyżeczki majeranku i gotować zupę kolejne 20 min. Po upływie tego czasu dodać słoiczek koncentratu pomidorowego i łyżeczkę ziół prowansalskich. Na wolnym ogniu gotować jeszcze 5 min. doprawić zupę solą, pieprzem czarnymi i kajeńskim, który nada potrawie ostrości. Może go zastąpić sproszkowana chilli. Jeżeli ktoś preferuje gęstszą wersję może zrobić "zaklepkę " z mączki ziemniaczanej i odrobiny wody. Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem:)

Porady

Sprawdź też przepis na tacos!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy