Sycąca, gorąca i gęsta - doskonała zupa meksykańska z kukurydzą, fasolą i mięsem.
Składniki:
600 ml bulionu wołowego
1/2 kg mielonego mięsa wołowego
puszka krojonych pomidorów
puszka czerwonej fasoli
mała puszka kukurydzy
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
płaska łyżeczka ostrej papryki
żółty ser
natka pietruszki
sól i pieprz
Zupa meksykańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż cebulę i smaż 5 minut. Następnie dodaj mięso mielone i usmaż. Mięso podczas smażenia rozdrabniaj widelcem. Smaż około 10 minut na małym ogniu.
Pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek i oba rodzaje papryki. Zawartość patelni przełóż do garnka. Zalej bulionem. Dodaj pomidory w puszce i przecier. Zupę gotuj około 45 minut.
Fasolkę przełóż na sitko i opłucz pod bieżąca wodą. Kukurydzę odcedź i wraz z fasolką przełóż do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę przelej do miseczek. Posyp posiekaną natką i dodaj starty ser.