Zupa meksykańska

Ocena:

4.51 (174)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Sycąca, gorąca i gęsta - doskonała zupa meksykańska z kukurydzą, fasolą i mięsem.

Składniki:

  • 600 ml bulionu wołowego
  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • żółty ser
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż cebulę i smaż 5 minut. Następnie dodaj mięso mielone i usmaż. Mięso podczas smażenia rozdrabniaj widelcem. Smaż około 10 minut na małym ogniu.
  • Pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek i oba rodzaje papryki. Zawartość patelni przełóż do garnka. Zalej bulionem. Dodaj pomidory w puszce i przecier. Zupę gotuj około 45 minut.
  • Fasolkę przełóż na sitko i opłucz pod bieżąca wodą. Kukurydzę odcedź i wraz z fasolką przełóż do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę przelej do miseczek. Posyp posiekaną natką i dodaj starty ser.

Porady

Zobacz też: kuchnia meksykańska w Kawa i Chili

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne