Zupa "Kwaśnica"

Ocena:

4.49 (156)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Mój mąż pochodzi z gór i kwaśnica to jedna z jego ulubionych zup, nie pozostało mi nic innego jak nauczyć się ją robić! Zupa kwaśnica rozgrzewa i pysznie smakuje.

Składniki:

  • 80 dag kapusty kiszonej (kwaśnica jest najsmaczniejsza na domowej kiszonce)
  • świerza jarzynka
  • żeberka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek angielskiego ziela
  • odrobina kminku
  • sól, pieprz
  • ziemniaki

Zupa "kwaśnica" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zagotuj wywar z żeberek i jarzynki, potem dodaj pokrojoną kapustę kiszoną i czosnek. Jak zacznie się delikatnie gotowac dodaj wszystkie wymienione w przepisie przyprawy i dalej gotuj, aż kapusta będzie miękka. To sekret, aby kwaśnica była najsmaczniejsza. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki. Podawaj kwaśnicę z ziemniakami. Można rówież dodac ugotowane, obrane żeberka. SMACZNEGO
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kwaśnica to zupa, która wymaga czasu. Nie warto iść na skróty, ale postępować krok po kroku. Kwaśnica to jeden z klasyków kuchni góralskiej - najlepiej smakuje po całym dniu na stoku lub wędrówce w górach. Kwaśnica to danie mięsne - wegetarianie i weganie mogą zrobić jednak swoją bezmiesną wersję, ale będzie znacznie mniej aromatyczna.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne