Zupa "Kwaśnica"

Mój mąż pochodzi z gór i kwaśnica to jedna z jego ulubionych zup, nie pozostało mi nic innego jak nauczyć się ją robić! Zupa kwaśnica rozgrzewa i pysznie smakuje.

Dodany przez:

Zupa "Kwaśnica"

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 80 dag kapusty kiszonej (kwaśnica jest najsmaczniejsza na domowej kiszonce)
  • świerza jarzynka
  • żeberka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek angielskiego ziela
  • odrobina kminku
  • sól, pieprz
  • ziemniaki

Przygotowanie

  1. Zagotuj wywar z żeberek i jarzynki, potem dodaj pokrojoną kapustę kiszoną i czosnek. Jak zacznie się delikatnie gotowac dodaj wszystkie wymienione w przepisie przyprawy i dalej gotuj, aż kapusta będzie miękka. To sekret, aby kwaśnica była najsmaczniejsza. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki. Podawaj kwaśnicę z ziemniakami. Można rówież dodac ugotowane, obrane żeberka. SMACZNEGO

Komentarz redakcji

Kwaśnica to zupa, która wymaga czasu. Nie warto iść na skróty, ale postępować krok po kroku. Kwaśnica to jeden z klasyków kuchni góralskiej - najlepiej smakuje po całym dniu na stoku lub wędrówce w górach. Kwaśnica to danie mięsne - wegetarianie i weganie mogą zrobić jednak swoją bezmiesną wersję, ale będzie znacznie mniej aromatyczna.
obiad zupa kapusta żeberka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze