Zupa kukurydziano - fasolowa

Ocena:

4.52 (166)

  • 15 min.
  • dla 6 osób

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 20 minut Porcja: 340 kcal

Składniki:

  • 30 dag kukurydzy z puszki
  • 20 dag białej fasoli z puszki
  • duży ziemniak
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • seler
  • strąk zielonej papryki
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Zupa kukurydziano - fasolowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę i czosnek obrać
  • posiekać. Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Ziemniaka obrać
  • umyć
  • pokroić na plasterki.
  • Seler obrać
  • zetrzeć na tarce. Paprykę oczyścić z pestek
  • pokroić w paski. Masło stopić w garnku.
  • Włożyć cebulę
  • czosnek
  • ziemniaka
  • seler i paprykę
  • smażyć kilka minut. Wlać bulion
  • gotować 10 minut.
  • Dolać mleko
  • dodać fasolę i kukurydzę
  • gotować 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • NASZA RADA:
  • Do zupy możesz dodać pokrojoną w kostkę wędzoną pierś kurczaka lub pokrojoną w paski wędzoną szynkę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne