Zupa krem ogórkowa

Ocena:

4.42 (184)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Łatwa i smaczna zupa ogókowa.

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1 łyżka przyprawy jarzynka
  • 10 średnich ogórków kiszonych
  • 1 litr wody
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz.
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • grzanki z bułki paryskiej, lub groszek ptysiowy

Zupa krem ogórkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Skrzydełka wymoczyć w zimnej wodzie. Zalać wodą i zagotować, zdjąć szumowiny.
  • Dodać pokrojonego pora, przyprawy, oraz starte warzywa na tarce jarzynowej.(oprócz ogórków kiszonych)gotować aż wszystko będzie miękkie.
  • Pod koniec gotowania, dodać ogórki kiszone utarte na tarce jarzynowej.
  • Gotować wszystko jeszcze 15 min.
  • Zupę zmiksować blenderem, zaprawić śmietaną, dodać obrane od kości mięsko.
  • Podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.
  • Zupa świetnie smakuje też z ryżem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne