Zupa krem z zielonego groszku

Pyszna zupa na lato

Zupykrem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 165 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg zielonego groszku, najlepiej świeżego, ale może być mrożony
  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • biały pieprz
  • sól
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i razem z groszkiem zalać 1 litrem wody. Ugotować i przestudzić. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wlać do zupy i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Gdyby zupa była zbyt gęsta to rozrzedzić ją gorącą wodą do porządanej konsystencji. Całość doprawić do smaku mielonym białym pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i podgrzać (nie trzeba gotować). Zupę rozlać na 4 talerze. Każdą porcję ozdobić kleksem z 1 łyżki kwaśnej śmietany i posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy