Zupa-krem z pomidorów i świeżej bazylii

Rozgrzewająca Zupa-krem z pomidorów z dodatkiem świeżej bazylii

Dodany przez:

Zupa-krem z pomidorów i świeżej bazylii

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.95 z 39 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • - bulion warzywny lub inny (należy przygotować wcześniej)
  • - 2 ugotowane marchewki (można użyć tych z bulionu)
  • - 2 puszki pomidorów (bez skórki krojone)
  • - 1 większa cebula
  • - 3-4 ząbki czosnku
  • - 0,5-1 papryczka chilli z pestkami
  • - śmietana / słodka śmietanka 18% / jogurt naturalny
  • - sól
  • - świeża bazylia
  • - olej i margaryna

Przygotowanie

  1. 1. Do przygotowanego wcześniej bulionu dolewany pomidory, dodajemy pokrojoną marchewkę i zagotowujemy
  2. 2. Cebulę i chilli kroimy w plasterki, czosnek drobno siekamy - wszystko dusimy na wolnym ogniu na odrobinie oleju i margaryny
  3. 3. Po kilku minutach dorzucamy zawartość patelni do wywaru z pomidorami i gotujemy jeszcze kilka minut, żeby smaki się przegryzły
  4. 4. Bazylię siekamy drobno i dorzucamy do zupy
  5. 3. Po ugotowaniu, dodajemy śmietanę/słodką śmietankę bądź jogurt
  6. 4. Zupę solimy i możemy podawać
  7. * Zupę-krem możemy podawać z odrobiną śmietany i świeżo posiekaną bazylią
  8. ** Papryczkę chilli dodajemy w zależności od tego, jaki stopień ostrości chcemy uzyskać. Zupa z dodatkiem jednej papryczki jest dosyć ostra i rozgrzewająca
Śniadanie warzywa obiad kolacja wegetariańska zupa pomidory bazylia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze