Zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki

.

Zupyzupa kremkrem

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
0.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 195 głosów)

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • bazylia
  • litr bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietany

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umytą i obraną paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy papryka będzie już upieczona ściągamy skórkę. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę aż się przyrumieni. Następnie do garnka wrzucamy podsmażoną cebulę, przecier, pomidory, paprykę, kilka posiekanych listków bazylii, gotujemy ok 30 minut. Podczas gotowania dolewać bulion, w zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać. Następnie zmiksować na krem, dodać śmietanę, doprawić solą. Podawać z grzankami.

Kalorie: 0.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy