Zupa-krem z papryki

gorąca, słodko-ostra, pachnąca, cudowna w dżdżysty, pochmurny dzień...

Zupykrem

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 172 głosów)

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 strąk papryki żółtej świeżej
  • 1/2 papryki czerwonej, pieczonej
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej (dałam węgierską, wędzoną)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • ok. 2,5-3 szkl. wywaru jarzynowego (bez kapusty)
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • posiekany koperek do przybrania
  • do smaku: sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę żółtą umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło lub olej, wsypać paprykę w proszku, rozmieszać, dodać cebulkę, zeszklić, dodać paprykę żółtą, chili i ziemniaki, zalać wywarem jarzynowym, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać połowę papryki pieczonej, śmietankę i zmiksować. Doprawić solą. Podawać gorącą, przybraną koperkiem i resztą papryki pieczonej pokrojonej w kosteczkę, można oprószyć lekko odrobiną papryki mielonej. Można zupy nie miksować tylko podawać po zabieleniu śmietanką, która doskonale podkreśla smak papryki, i tej świeżej, i tej wędzonej w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy