Zupa-krem z papryki

gorąca, słodko-ostra, pachnąca, cudowna w dżdżysty, pochmurny dzień...

Dodany przez:

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 strąk papryki żółtej świeżej
  • 1/2 papryki czerwonej, pieczonej
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej (dałam węgierską, wędzoną)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • ok. 2,5-3 szkl. wywaru jarzynowego (bez kapusty)
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • posiekany koperek do przybrania
  • do smaku: sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę żółtą umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło lub olej, wsypać paprykę w proszku, rozmieszać, dodać cebulkę, zeszklić, dodać paprykę żółtą, chili i ziemniaki, zalać wywarem jarzynowym, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać połowę papryki pieczonej, śmietankę i zmiksować. Doprawić solą. Podawać gorącą, przybraną koperkiem i resztą papryki pieczonej pokrojonej w kosteczkę, można oprószyć lekko odrobiną papryki mielonej. Można zupy nie miksować tylko podawać po zabieleniu śmietanką, która doskonale podkreśla smak papryki, i tej świeżej, i tej wędzonej w proszku.
warzywa wegetariańska zupa Papryka ziemniaki koperek zmiksować
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze