Zupa krem z kalafiora

pyszna, kremowa zupa na letnie popołudnie

Dodany przez:

Zupa krem z kalafiora

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.25 z 8 głosów)

Składniki

  • 3 nieduże ziemniaki
  • 1 cebula biała
  • ok. 1/4 kalafiora białego
  • ok. 1/2 litra wywaru jarzynowego
  • 1 płaska łyżka masła
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • do smaku - sól, odrobina cukru
  • do przybrania - świeży koperek, papryczka chili , czerwona cebula

Przygotowanie

  1. ziemniaki obrałam i pokroiłam z dużą kostkę. Cebulą po oczyszczeniu pokroiłam z pół plastry. Kalafiora podzieliłam na małe różyczki przycinając łodyżki, które pokroiłam na mniejsze kawałki. W garnku roztopiłam masło i wrzuciłam ziemniaki, cebulę oraz łodyżki kalafiora i lekko je przesmażyłam żeby trochę się zezłociły. Dodałam pieprz ziołowy, trochę soli i szczyptę cukru. Zalałam wywarem jarzynowym i gotowałam do miękkości. Wrzuciłam różyczki i gotowałam jeszcze chwilę żeby zmiękły. Część różyczek wyłowiłam do przybrania a resztę zawartości garnka zmiksowałam dodając jogurt. Ciężko jest dokładnie określić ilość ziemniaków czy kalafiora bo nie ważyłam ich więc jeśli zupa wyjdzie komuś zbyt gęsta to po prostu można ją rozrzedzić dolewając więcej wywaru albo wody.
  2. Gęstą zupę nalałam na talerz, posypałam ugotowanymi różyczkami, posiekaną drobno czerwoną cebulą i cienkimi krążkami chili - nie była bardzo ostra. Dodałam też kilka listków koperku dla smaku i wyglądu.
warzywa zupa kalafior
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze