Zupa krem z dyni hokkaido i kasztanów

Zupa krem z dodatkiem chińskich przypraw.

Zupykrem

Czas przygotowania:
65 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 147 głosów)

Składniki:

  • Dynia hokkaido-600g,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Kasztany jadalne (obrane, mrożone)-300g,
  • 2 marchewki-200g,
  • 2 litry bulionu drobiowego,
  • 1 łyżka stołowa przyprawy 5 smaków,
  • 1 łyżka stołowa oleju sezamowego,
  • Prażone ziarna czarnego sezamu-do posypania zupy.
  • Oliwa.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1) W garnku na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę,
  • 2) Dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, kasztany i pokrojoną w kostkę (razem ze skórą) dynię,
  • 3) Wlewamy bulion, dodajemy olej sezamowy i przyprawę 5 smaków,
  • 4) Gotujemy do miękkości warzyw około 40 minut.
  • 5) Miksujemy za pomocą blendera.
  • 6) Serwujemy gorącą zupę w miseczkach. Z wierzchu posypujemy czanym sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy