Zupa krem z buraków

z kiełkami lucerny.Polecam

dodany przez: buciol78 buciol78

zupy pieczywo krem

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 177 głosów)

Składniki:

  • 2kg. buraków czerwonych
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 duża cebula czosnkowa
  • 5 ząbków czosnku
  • 100g. masła
  • 250ml. białego wina
  • 3l. bulionu drobiowego
  • 100ml. śmietany 18%
  • kiełki lucerny,zielona cebulka
  • 3 łyżki świeżego posiekanego majeranku
  • sól,pieprz,

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Zupa krem z buraków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Buraki szorujemy pod bieżącą zimną wodą,przekładamy do garnka,zalewamy wodą,lekko solimy.Buraki gotujemy do miękkości,obieramy,kroimy w dużą kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w piórka.Marchewkę,pietruszkę,obieramy,kroimy w plasterki.Z jabłek usuwamy pestki,kroimy w ósemki.W szerokim rondlu rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę lekko podsmażamy,dodajemy marchewkę,pietruszkę,oraz jabłka.Wlewamy wino.Dusimy warzywa pod przykryciem ok.15min.Po czasie dodajemy buraki,czosnek,wlewamy bulion.Zagotowujemy,miksujemy blenderem na gładki krem,doprawiamy do smaku,wrzucamy posiekany majeranek,wlewamy śmietanę.Gasimy płomień,sprawdzamy smak.Zupę rozlewamy na talerze,dekorujemy kiełkami lucerny,oraz posiekaną zieloną cebulką,podajemy z grzanką.SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy