Zupa - krem z brokułów

Smaczny krem z brokułów.

Dodany przez:

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.71 z 7 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg brokułów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka rosołu z kury (może być bulion z kostki)
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Brokuły starannie myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku na łyżce roztopionego masła lub margaryny.Zalewamy 3/4 litra wody, dodajemy brokuły i gotujemy.
  2. Gdy brokuły będą miękkie, wyjmujemy kilka małych różyczek i odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy rosół i mieszamy.
  3. Wszystko razem miksujemy.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy śmietanę.Mieszamy i rozlewamy do talerzy.

Komentarz redakcji

Zupa krem z brokułów jest jedną z najbardziej lubianych zup z warzyw. Do jej przygotowania potrzebne są głównie brokuły, bulion (najlepiej warzywny), ale też dodatki smakowe takie jak cebula lub czosnek. Dla wzbogacenia smaku często dodaje się do niej sery - pleśniowe, typu feta lub serek topiony. Dzięki zawartości tłuszczu poprawiają one również konsystencję dania. Zupa krem z brokułów jest pożywna, a dzięki łatwej dostępności głównego składnika, jakim są brokuły, jest chętnie jadana przez okrągły rok.
zupa cebula śmietana bulion brokuły
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze