Zupa - krem z brokułów

Smaczny krem z brokułów.

Zupybulionkrem

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg brokułów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka rosołu z kury (może być bulion z kostki)
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Brokuły starannie myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku na łyżce roztopionego masła lub margaryny.Zalewamy 3/4 litra wody, dodajemy brokuły i gotujemy.
  • Gdy brokuły będą miękkie, wyjmujemy kilka małych różyczek i odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy rosół i mieszamy.
  • Wszystko razem miksujemy.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy śmietanę.Mieszamy i rozlewamy do talerzy.

Porady

Wypróbuj przepis na zupę krem z brokułów z serkiem topionym i cheddarem lub zupę krem z brokułów z płatkami migdałów

Notka redakcyjna

Zupa krem z brokułów jest jedną z najbardziej lubianych zup z warzyw. Do jej przygotowania potrzebne są głównie brokuły, bulion (najlepiej warzywny), ale też dodatki smakowe takie jak cebula lub czosnek. Dla wzbogacenia smaku często dodaje się do niej sery - pleśniowe, typu feta lub serek topiony. Dzięki zawartości tłuszczu poprawiają one również konsystencję dania. Zupa krem z brokułów jest pożywna, a dzięki łatwej dostępności głównego składnika, jakim są brokuły, jest chętnie jadana przez okrągły rok.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy