Zupa krem ogórkowo- serowa

bardzo smaczna zupa z zielonego ogórka

dodany przez: Joanna 55

Zupy krem

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 172 głosów)


Składniki:

  • 4 większe ogórki zielone
  • 2 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 większa pietruszka
  • Pół małego selera
  • 1 duża cebula
  • 5 szklanek rosołu lub bulionu z 4 kostek
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki masła sklarowanego
  • Biały pieprz mielony
  • Imbir mielony
  • Zioła włoskie
  • Sól i szczypta cukru
  • 2 czubate łyżki serka topionego Emmentaler
  • 120 gram sera żółtego startego
  • Koperek posiekany 2 łyżki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach.
  • Ziemniaki, cebulę i ogórki pokroić w kostkę.
  • Cebulę zeszklić na masełku ze szczyptą cukru, dodać starte warzywa i podsmażyć chwilę.
  • Wlać gorący rosół i dodać ziemniaki, listek i ziele, gotować do miękkości warzyw.
  • Na patelni na rozgrzanym masełku przesmażyć ogórki, pod koniec dodać koperek, chwilę poddusić i przełożyć do zupy.
  • Wymieszać i doprawić do smaku w/w przyprawami. Na końcu rozprowadzić ser topiony i ser żółty, podgrzewać mieszając do rozpuszczenia sera. Nałożyć porcję zupy do miseczki, posypać serem i koperkiem. Podać z grzankami czosnkowymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy