Zupa Kasztanowa

Gęsta i rozgrzewająca zupa na chłodne wieczory. Inspirowana kuchnią portugalską.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 159 głosów)

Składniki:

  • Obrane kasztany jadalne 500g, np mrożone,
  • Pół kubka ryżu,
  • Pół kubka drobnego makaronu kolanka,
  • 200g ugotowanej białej fasoli np z puszki,
  • 250 g chorizo,
  • 200g surowej wędzonej szynki np presunto,
  • 1 cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 łyżeczki hiszpańskiej wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki płatków suszonego chili,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 litry bulionu wołowego np z 3 kostek bulionowych.
  • Suszona natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1) W garnku na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i listki laurowe,
  • 2) Wlewamy bulion i gotujemy do momentu kiedy bulion zacznie wrzeć,
  • 3) W między czasie podsmażamy pokrojone w kostkę chorizo i szynkę. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku,
  • 4) Dodajemy makaron, ryż, białą fasolę, kasztany i podsmażone mięso,
  • 5) Gotujemy 30 minut,
  • 6) Podajemy gorącą zupę z suszoną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy