Zupa kapuśniak na żeberkach z fasolką

Smaczna i pożywna zupa.

dodany przez: Anullka

Zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)


Składniki:

  • 60 dkg żeberek wieprzowych
  • 6 ziemniaków
  • 30 dkg kwaskowej kiszonej kapusty
  • włoszczyzna(marchewka,kawałek selera,por ,pietruszka
  • 1 szklanka ugotowanej perłowej fasoli(250 ml)
  • majeranek
  • 1łyżeczka kminku
  • liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 2,5 litra wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Fasolę umyć,zalać wodą ,zagotować,odstawić na 20 min.
  • Żeberka umyć,pokroić,dodać pokrojonego pora,cebulę, starte warzywa,zagotować zszumować,dodać przyprawy i zmiażdżony czosnek,gotować około 20 min.
  • Do wywaru dodać odsączoną fasolę,obrane i pokrojone ziemniaki,gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  • Pod koniec dodać posiekaną kiszoną kapustę,i jeszcze chwilę pogotować.
  • Masło roztopić na patelni,dodać mąkę,mieszając zrobić zasmażkę,wlać do gotującej zupy i jeszcze chwilkę gotować,posypać posiekaną natką z pietruszki.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy