Zupa kalafiorowo - dyniowa z ryżem

smaczna, aromatyczna, pożywna

Dodany przez:

Zupa kalafiorowo - dyniowa z ryżem

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • świeży kalafior (mój ważył 1 kg)
  • 200 g dyni (obranej i wydrążonej)
  • 1,25 litra rosołu
  • mała marchewka
  • mała pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1/3 pora
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki śmietany
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • ząbek czosnku
  • papryka słodka mielona około ½ łyżeczki
  • tymianek około ½ łyżeczki
  • 2 szczypty chilli
  • ewentualnie przyprawa do dań Kucharek
  • 2 woreczki ryżu

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy. Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w słupki lub kostkę, por w plasterki. Do garnka wrzucamy warzywa, zalewamy gorącym rosołem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 2 minuty. Ryż nakładamy na talerze i zalewamy zupą (możemy również wrzucić ugotowany ryż do gorącej zupy).
dynia warzywa zupa kalafior ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy