Zupa kalafiorowa

Lekka zupa z dodatkiem kalafiora.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 188 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg kości od schabu
  • ok. 3 litry wody
  • 1 kostka bulionowa
  • 3 średnie marchewki
  • 3 liście pora
  • 3 liście selera
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1/2 średniego kalafiora
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kości umyć, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewki obrać i pokroić w półplasterki. Liście pora i selera umyć. Do wywaru dodać kostkę bulionową, trochę soli, pieprz, marchewki i liście pora i selera. Gotować 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki i kalafior dodać do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Jak ktoś lubi, może zupę zabielić śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy