zupa kalafiorowa

łatwa i szybka w przygotowaniu zupa, tania

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 145 głosów)

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 6 ziemniaków
  • kawałek żeberek albo porcja rosołowa lub kostka rosołowa
  • vegeta
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 marchewki
  • niewielki seler
  • pietruszka
  • natka pietruszki i koperek
  • śmietana (ok. 3-4 łyżek)
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do garnka wrzucamy umyte żeberka i zalewamy je wodą, stawiamy do gotowania, odrobinę solimy. Myjemy i rozdzielamy na mniejsze kwiaty kalafior, obieramy i kroimy ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę. Do wody wrzucamy listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego, dodajemy mleko. Gotujemy przez chwilę. Wrzucamy teraz marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę. Po około 10 minutach gotowania wrzucamy kwiaty kalafiora i gotujemy do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek. Dodać śmietanę na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy