Zupa kalafiorowa

Nasza ulubiona zupa, czyli zupa kalafiorowa. To najlepszy sposób jak przyrządzić kalafior i nie stracić dużo czasu w kuchni. Zupa kalafiorowa jest sycąca i pokocha ją cała rodzina.

Zupy

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 150 głosów)

Składniki:

  • 12 szklanek rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 0,5 selera korzennego
  • 2 cebule czerwone lub białe
  • 1 kalafior
  • 4 ziemniaki sredniej wielkosci
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Pieprz i sól do smaku
  • Koperek zielony
  • Śmietana słodka
  • ewentualnie jeszcze pół kalarepy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki i wrzucić do rondla, wlać gorący rosół, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, kalafior podzielony na różyczki, listki laurowe, ziele i pieprz.
  • Gotować wolno do miękkości warzyw około 20 minut.
  • Na końcu dodać smietanę, koperek i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku
  • Zupa kalafiorowa to kwintesencja warzywnych smaków! Koniecznie zapisz ten przepis.

Porady

Zobacz też: pakora z kalafiora, czyli chrupiąca indyjska przekąska

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy