Zupa kalafiorowa bez mięsa pyszna

Zupa smakuje wyśmienicie,nie potrzeba dawać żadnego mięsa,polecam:)

Zupy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 191 głosów)

Składniki:

  • 8 większych ziemniaków
  • 1 kalafior
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy,typu kucharek lub jarzynka
  • 2 młode marchewki
  • kawałek selera z nacią
  • 1/2 pora
  • 1 pietruszka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 listek laurowy
  • 1 śmietana 18% do zup
  • 2,5-3 litry wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać,umyć,pokroić w kostkę,wrzucić do garnka, najlepiej większego.
  • Marchewkę,pietruszkę oskrobać,zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach,selera obrać,też zetrzeć,wrzucić wszystko do ziemniaków,zalać wodą,dodać masło,przyprawę ,listek,gotować 10 min.Po tym czasie wrzucić umytego i podzielonego na różyczki kalafiora,gotować do miękkości.
  • Pod koniec gotowania wsypać kaszkę manny i posiekany koperek,gotować wszystko 5 min.
  • Gdy zupa jest gotowa,ewentualnie posolić,posypać pieprzem.
  • Śmietanę roztrzepać w miseczce,wlać gorącej zupy, wymieszać dokładnie i wlać do garnka.
  • Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy